Lay
FI ENHaka-käyttäjätunnistusjärjestelmä

Lapin yliopisto on liittynyt Haka-luottamusverkostoon. Haka mahdollistaa yliopistomme käyttäjille kirjautumisen luottamusverkoston palveluihin Lapin yliopiston käyttäjätunnuksilla.
Haka perustuu luottamusverkostoon. Se on Suomen käytetyin korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten käyttäjätunnistusjärjestelmä, jolla on noin 296 000 loppukäyttäjää.

Yksi tunnus ja salasana

Haka-verkoston jäsenet, tutkijat, opiskelijat ja henkilöstö voivat käyttää kotiorganisaationsa käyttäjätunnuksia kirjautuessaan moniin eri palveluihin. Myös käyttäjien henkilötietoja on mahdollista siirtää turvallisesti palveluihin kirjautumisen yhteydessä. Haka on yhteensopiva muiden Pohjoismaiden korkeakoulujen luottamusverkostojen kanssa, joten käytettävissäsi ovat myös pohjoismaiset palvelut.
Voit tarkistaa palveluun luovutettavat henkilötiedot kirjautumisen jälkeen nähtävästä valikosta ennen niiden varsinaista luovuttamista palvelulle.

Suositeltavin tapa poistua Haka-palveluista on sulkea selain. Erityisen tärkeää tämä on käyttäessäsi palveluita jaetuilta tietokoneilta, kuten kirjaston koneilta. Osassa palveluja voit kirjautua ulos valitsemalla uloskirjautumistoiminnon. Mikäli olet käyttänyt useaa palvelua saman istunnon aikana, tulee kustakin kirjautua ulos erikseen tai sulkea selain.


 

Alla on esimerkki Maija Meikäläisen Haka-kirjautumisesta Weboodi-palveluun, joka löytyy osoitteesta: https://weboodi.ulapland.fi

Klikkaa ’Kirjaudu Weboodiin’.


 

Lapin Yliopiston Haka-kirjautumissivu avautuu selaimeen osoitteessa https://idp.ulapland.fi .

Anna käyttäjätunnus ja salasana. Jos olet kirjautumassa jo toista kertaa Weboodiin ja haluat tarkistaa mitä tietoja sinusta on luovutettu palveluun laita myös rasti kohtaan ’Revoke attribute release approval.’

Klikkaa ’Login’.


 

Weboodiin välitettävät tiedot ovat tällä hetkellä ’Principal name’ eli ’Henkilön yksilöivä tunniste’ ja ’haka-logout-url’ , joka on Weboodista uloskirjautumiseen käytettävä https-osoite.

Voit itse valita miten kirjautuminen toimii seuraavalla kerralla Weboodiin kirjauduttaessa, mutta yleensä valitaan oletuksena oleva ’Ask again if required information changes.’, jolloin saat tiedon jos välitettävät tiedot muuttuvat.

 

Klikkaa ’Accept’ ja pääset Weboodiin.

Klikkaa ’Lopeta’ kirjautuaksesi ulos Weboodista.


 

Olet nyt kirjautunut ulos Weboodista.

Mikäli olet ottanut selaimella yhteyden myös johonkin toiseen palveluun voit yhä käyttää sitä.

Tietoturvasyistä sulje aina selain kun haluat päättää istuntosi.

 

Lisätietoja:

https://wiki.eduuni.fi/display/CSCHAKA/Luottamusverkko